Jdi na obsah Jdi na menu

Jak správně vybírat název stránek a doménu

Dnešní návod se bude hodit těm z vás, kdo zatím nemáte vybraný název pro svůj web. Pokud již nějaký registrovaný máte, můžete se přesvědčit, zda jste jej vybrali správně.

Co je to doména?

Doména je údaj, který identifikuje vaše stránky (web) v internetu. Když lidé zadají vaši doménu do prohlížeče, dostanou se na váš web. Doménu (adresu) vašeho webu si vybíráte již při jeho založení a není možné ji později změnit. Proto je nutné vybírat co nejpečlivěji.

vyber-nazvu.png

Vybíráme vhodnou doménu

Mějte na paměti, že vaše doména by měla být taková, aby návštěvníci neměli problém s jejím zapamatováním. Při výběru domény je vhodné držet se následujících tipů. Nejde o žádná pravidla, ale pouze o doporučení, díky kterým se k vám snadněji dostanou noví návštěvníci. A ti, kteří u vás už byli, budou bez problému vědět, kam se vrátit. 

Doména musí být snadno zapamatovatelná

Zapamatovatelnost domény je důležitá i v případě, že ji návštěvník viděl někde napsanou (třeba ve vaší reklamě) nebo slyšel její název (v reklamě v rádiu, od kamaráda) a bude se později chtít na váš web podívat.

Pokud návštěvník na vašem webu již byl, měl by si jeho doménu pamatovat, aby neměl problém se vrátit. Doporučujeme proto pokud možno krátkou a výstižnou doménu, kterou bude možné si ihned, kdykoli si návštěvník vzpomene, spojit s vaším webem a jeho zaměřením.

Doména by se měla psát stejně, jako se vyslovuje

Představte si, že máte web na doméně Quick.cz. Když někomu řeknete „můj web najdeš na [kvik cé zet]“, nabízí se mu hned několik variant, tam může jít: quick.cz, kvik.cz, qik.cz, kvyk.cz, qyk.cz a jistě najdete další. Pokaždé se dostane někam jinam. V nejhorším případě se tak může stát, že se váš potencionální zákazník, který se chtěl dostat k vám, dostane na web konkurence (pokud jej pod některou z domén provozuje). 

Případem z opačného břehu může být například doména kasa.cz, která nenabízí snad žádnou příležitost k chybnému výkladu.

Nedejte uživatelům příležitost ke gramatickým chybám

Čím méně příležitostí ke gramatickým chybám bude vaše doména obsahovat, tím více návštěvníků získáte. Při vymýšlení domény se snažíme vyhnout i/y a diakritice. Je ale pravda, že tohle už je trochu extrém, a například s doménou typu vyhledavace.info (vyhledávače.info) nebude mít většina uživatelů problém.

Mujweb.estranky.cz nebo doména 2. řádu?

Velký vliv na zapamatovatelnost domény má i typ domény. Systém eStránky.cz poskytuje možnost založit si svůj web zdarma na subdoméně domény estranky.cz. To znamená, že výsledná adresa vašeho webu je například ukazka.estranky.cz – vždy je obsaženo „něco tečka estranky.cz“. Taková doména se označuje jako doména třetího řádu.

Pokud to se svým webem myslíte vážně, doporučujeme zvolit pro něj doménu druhého řádu. Co to znamená, si vysvětlíme příště.

P.S. Tento návod je článkem z připravované brožury, kterou získají všichni zákazníci eStránek, aby si vytvořili úspěšný web na www.estranky.cz.

 

Komentáře

  1. บาคาร่าทดลอง - Just wanted to say Hello.
    15. 5. 2023 12:34

    Cool blog! Is your theme custom made or did you download it
    from somewhere? A theme like yours with a few simple tweeks would really make
    my blog jump out. Please let me know where you got your design. Bless you

  2. Jakub Kalina - Jak mohu změnit název webových stránek
    23. 1. 2021 14:46

    Jak mohu změnit název webových stránek.