Jdi na obsah Jdi na menu

Haiti: je od nás daleko nebo blízko?

Tisíckrát si můžeme opakovat, že utrpení lidí postižených přírodní katastrofou na malém ostrově kdesi ve Střední Americe se nás uprostřed Evropy zas až tak moc netýká. Pravda to ale nebude.

Dobře to ví například liberecká humanitární organizace Hand for Help, která chce na Haiti vybudovat polní nemocnici. Náklady na tuto misi činí 10 milionů korun. Prozatím se vybralo více než 1 milion korun. Chcete-li pomoci, všechny potřebné informace najdete na stránkách www.helphaiti.cz.

eStránky se rozhodly, že mediálně podpoří tento humanitární projekt. Podobná mobilní zdravotnická zařízení se již dvakrát v praxi osvědčila. Konkrétně to bylo v Pákistánu v roce 2006 a 2007 a pak v Gruzii v letech 2008 a 2009. Jen pro ilustraci: nemocnice v Gruzii v nadmořské výšce 4 000 metrů zvládla již pod vedením místních lékařů ošetřit během loňského roku celých 23 000 uprchlíků.

Pokud vše dobře dopadne, tak by v druhé polovině února měl na Haiti dorazit tým lékařů a techniků, kteří během několika dní sestaví z polyuretanových panelů plně vybavenou nemocnici s vlastním zdrojem pitné vody. Po skončení 3 až 6-měsíční mise by pak měla být nemocnice předána vládě Haiti jako dar České republiky.

 

Obrazek

 

 

Komentáře

  1. lunochodka - jde to,jen chtít
    30. 3. 2010 17:24

    Podle mě jde oboje,pomáhat doma,i za humny..každý se svou troškou do mlýna...v mezích možností...možná Haity svými nynějšími modlitbami zachrání jednou i nás...

  2. Karel - Numanitární pomoc pro USA?
    9. 2. 2010 17:44

    USA už dávno na Haiti dopravilo náklad vody, potravin a dalších věcí ze svých přeplněných armádních skladů a i od obchodníků. Toto bylo složeno na letišti, a proto nechtěli nikoho alšího tam pouštět. Potom čekají na tzv. humanitární organizace až tyto zboží zaplatí a oni to potom rozvezou.
    Naše pomoc by měla spočívat především v tom, že jim tam pošlem vojenské stany, vojenský zdr. materiál, el. centrály, lehátka apod. z našich zásob a za vybrané peníze a uvolněné vládou by měla vláda ihned vystavit objednávku našim firmám na doplnění zásob nebo i zaslání našeho zboží, které tam lze uplatnit a abychom v krizi ještě pomáhali američanům, že se jim oživí ekonomika.

  3. Lízal Vít - Lidi probuďte se!
    31. 1. 2010 17:53

    Pomáhejte doma.
    Haiti je bezedná studna. Lepší ty peníze hodit do vody, než pomáhat mafiánům.
    lízal